Natuurleerpad

Min of meer verscholen en kwetsbaar voor (onbedoeld) vandalisme, maar nooit vergeten. Het natuurleerpad heeft al vele kinderen geleerd over de natuur en moet dat in de toekomst kunnen blijven doen.

Het Waalpad vormt een bijzondere plek. Buiten het centrum van het dorp, maar in de harten van vele Heerjansdammers liggen hier het buitenzwembad, het restaurant met het mooiste uitzicht, de schaatsbaan, het zwemponton en het clubhuis van de activiteitenvereniging Heerjansdam. Daarachter, min of meer verscholen, ligt het natuurleerpad, waar al vele (school) kinderen hebben geleerd over de natuur. Het pad is kwetsbaar, en (te) vaak slachtoffer geworden van vaak onwetende en soms onbedoelde vandalisten. Hier ligt een kans om het Waalpad onderdeel te maken van het wandelnetwerk rondom de Waal, met gebruik van robuuste educatiemiddelen.

 

Leren van én in de natuur

Deze plek biedt potentie om de natuureducatie beter in te bedden in het recreatieve netwerk rondom de Waal. Zowel het pad als de Waal zijn nu enigszins verstopt en zorgvuldige aanpassingen kunnen helpen om zowel de natuureducatieve aspecten als de Waal beter zichtbaar te maken. Een vlonderpad langs het water is avontuurlijk en biedt een nieuw beeld op de Waal en de Waaloevers. Zo wordt de Waal beter zichtbaar en het Waalpad aantrekkelijker. Stevige en robuuste middelen voor natuureducatie maken het natuurpad beter weerbaar tegen (onbedoelde) vandalisten. Denk bijvoorbeeld aan een vogelkijkscherm van cortenstaal, en stevige bordjes voor informatievoorziening. Ook in het Waalbos komen voorzieningen voor natuureducatie, deze kunnen in samenhang worden ontwikkeld. De locatie biedt ook een mogelijkheid voor het creëren van een nieuwe kano route naar de Devel vanaf de Waal. De sloot ter hoogte van het zwemstrandje sluit aan op een netwerk van watergangen die de kanovaarders naar de Devel brengt.

Op dit moment zijn nog geen van bovenstaande punten uitgevoerd, maar deze staan nog wel op de wensenlijst.

Natuurleerpad

Op de kaart

Natuurleerpad