Projecten

De afgelopen jaren hebben natuur, landschap en recreatie op IJsselmonde een stevige impuls gekregen. Sinds 2016 hebben we als Landschapstafel veel van de projecten uit het Uitvoeringsprogramma Groen IJsselmonde opgestart. En daarvan hebben er een aantal al tot mooie resultaten geleid. Voor deze tijd, in de periode 2012 – 2016 zijn onder aanvoering van de voorganger van de Landschapstafel (samenwerkingsverband Deltapoort) ook al flink wat projecten uitgevoerd die het groen op IJsselmonde hebben versterkt. Daarnaast hebben we een stevige gebiedsmarketingcampagne opgezet.

Bijeneiland IJsselmonde

De landschapstafel wil IJsselmonde bloemrijker en daarmee bijvriendelijker maken. Een eerste pilot is gestart in Zwijndrecht en Hendrik-Ido Ambacht. De komende tijd wordt het netwerk uitgebreid.

Gidsencursus

Excursies zijn een mooie manier om de natuur van IJsselmonde te ontdekken. ZHL organiseert samen met andere natuurorganisaties een cursus om gidsen op te leiden.

De Nes

Vroeger een oeverwal, nu een veel gekoesterd gebied. De Nes krijgt een nieuwe invulling zodat iedereen de natuur en het landschap beter kan beleven.

Oeverzwaluwwand Ridderkerk

Op initiatief van de Stichting Natuurbeheer Waalbos is in april 2020 een oeverzwaluwwand gerealiseerd worden in het Waalbos in Ridderkerk.

Natuurgoed Ziedewij

In de Ziedewijdse polder in Barendrecht wordt op initiatief van NATUUR B.V een ‘natuurgoed’ gerealiseerd: een samenhangend geheel van openbare, semi-openbare en private gronden voor natuur, voedsel, water en verblijf/horeca.

Ontdek IJsselmonde

Eiland van Brienenoord

Het Eiland van Brienenoord is een belangrijke recreatieplek in Rotterdam-zuid. Er wordt een extra brug gerealiseerd tussen het eiland en de zuidelijke oever waardoor de mogelijkheid om een mooi wandelrondje te maken toenemen.

 

Kabouterpad Waalbos

 

In het Waalbos is een kabouterpad ontwikkeld met leuke opdrachten voor de jonge wandelaars. Geschilderde houten routepalen wijzen de weg.

Krabbendijkestraat Rotterdam

Een belangrijke verbinding vanuit Pendrecht richting de ‘netkous’ en het Buijtenland van Rhoon. Hier is een vrijliggend fietspad gemaakt zodat er veiliger en prettiger gefietst kan worden.

Bezoekerscentrum Sophiapolder

In de Sophiapolder is een klein bezoekerscentrum gerealiseerd. Een plek om natuureducatie te geven aan schoolgroepen, te schuilen bij slecht weer, een sanitaire stop te maken of een kop koffie te drinken.

Polder Buitenland Zwijndrecht

Polder Buitenland

We realiseerden bloemenweides, stadslandbouw
en wandel- en fietsroutes in de Polder Buitenland
in Zwijndrecht.

Donckse velden

Donckse velden

Vlakbij het iconische landgoed Huys ten Donck liggen de Donckse velden. We maakten het gebied toegankelijk voor recreanten en lieten de natuur er opbloeien.

Recreatiegebied Zuidpolder

Recreatiegebied Zuidpolder

We openden 40 hectare nieuw recreatiegebied in de
Zuidpolder en werken nog steeds aan de invulling.

Blauw verbinding Groen IJsselmonde

    Blauwe verbinding

We brachten de Blauwe verbinding tot in het Zuidelijk Randpark. Op én om het water realiseerden we recreatie en in samenwerking met de Stichting Clara Kinderbos werd ook het Clara Kinderbos gemoderniseerd.

Nieuwe Entree Johannapolder

Nieuwe entree Johannapolder

We ontwikkelden een plan om de Johannapolder toegankelijker, fraaier en mooier te maken. We beginnen bij de entree.

Handreiking ruimte voor ruimte Groen IJsselmonde

Handreiking ruimte voor ruimte

We schreven een handreiking om initiatiefnemers en gemeenten te inspireren nieuwe ontwikkelingen mooi in het landschap in te passen.

Wandel- en fietsknooppuntennetwerk

Wandel- en fietsknooppuntennetwerk

Door goede bewegwijzering aan te brengen hebben we de fiets- en wandelroutes weten te verbeteren.

Herinrichting Crezéepolder

Herinrichting Crezéepolder

Om de waterveiligheid te vergroten richtten we de Crezéepolder opnieuw in. Met respect voor de natuur en kansen voor recreatie.

Gebiedsontwikkeling Hooge Nesse

Gebiedsontwikkeling

Hooge Nesse

We maakten van een slib- en gronddepot een aantrekkelijk verblijfs- en recreatiegebied.